Recreatief of wedstrijdgericht

IGP-PROGRAMMA
Je kunt er voor kiezen om recreatief bezig te zijn, of om te gaan trainen voor deelname aan wedstrijden. Deze wedstrijden worden georganiseerd binnen de rasvereniging en zijn op provinciaal, landelijk en wereld niveau.

Bij Kringgroep De Randstad wordt er getraind volgens het Internationale Gebruikshonden Programma, kortweg IGP programma genoemd. Dit programma omvat drie disciplines te weten speuren (afd A), appèl (afd B) en pakwerk (afd C). Per discipline heb je hierin drie niveaus namelijk IGP 1, IGP 2 en IGP 3. Een eis om hieraan deel te kunnen nemen is dat je eerst het VZH/BH diploma hebt behaalt.

Verkeerszekere hond/begeleidingshond
Het VZH/BH examen omvat algemene gehoorzaamheids oefeningen op het veld zoals het volgen, de zit- en af-oefening.Tevens komt er een praktijkgedeelte bij op de openbare weg. De hond moet gehoorzamen en zich sociaal gedragen. Het VZH/BH diploma is een eis om verder te kunnen met het IGP programma en is vereist voor het Speurhond(en)examen (SpH 1 +2).

Speuren (Afdeling A)
Speuren gebeurt doorgaans op een weiland of akker. De hond wordt geleerd om zelfstandig een spoor uit te werken, waarbij de geleider uiteindelijk 10 meter achter de hond loopt. Afhankelijk van het niveau is dit een spoor dat de geleider zelf (IGP 1) uitloopt of een vreemd spoor (IGP 2+3, SpH 1+2). Op het spoor worden voorwerpen achtergelaten die de hond zal moeten verwijzen. Het spoor bestaat uit 2 tot 4 hoeken en moet afhankelijk van het niveau een bepaalde tijd liggen voor het uitgelopen mag worden.

Appèl (Afdeling B)
Bij het IGP programma worden tijdens het appèl algemene gehoorzaamheidsoefeningen aangeleerd. Denk hierbij aan aangelijnd en los volgen met tempowisselingen zoals de gewone, langzame en snelle pas. Ook worden de zit-, af- en sta-oefeningen aangeleerd. Bij de af- en sta oefening moet de hond op zijn plaats blijven en komen op commando. Verder moet de hond leren een houten blok te apporteren. Er zijn drie apporteer oefeningen, namelijk apporteren over de vlakke grond, apporteren met springen over de haag en apporteren met klimmen over de schutting. Het appèl gedeelte wordt afgesloten met de oefening vooruitsturen.

Pakwerk (Afdeling C)
Bij het pakwerk, ook wel manwerk genoemd, moet de hond de pakwerker opsporen (revieren) , aanblaffen (bewaken) en stellen (pakken). Ook moet de hond de pakwerker bewaken bij zij- en rugtransport en ingrijpen als de pakwerker wil ontsnappen. Soms wordt er gedacht dat de hond door het pakwerk agressief en gewelddadig word gemaakt. Dit is niet het geval. De honden worden buitgericht getraind en willen puur en alleen op de mouw bijten. De honden worden beoordeeld op sociaal gedrag, maar ze moeten echter wel over een gezonde dosis drift, moed en belastbaarheid beschikken om de dreiging vanuit de pakwerker te kunnen doorstaan.